Monitorizare consum

Date fiind implicațiile financiare, gestionarea consumului de combustibil este o țintă principală a mangementului organizațiilor în încercarea de a controla costurile aferente flotelor auto. Efectul implementării soluțiilor de monitorizare a consumului depinde de tehnologia utilizată și de metoda de calcul aleasă. În prezent nu există o metodă sau tehnologie care să asigure cu o acuratețe de 100% controlul nivelului sau citirea consumului de combustibil, astfel încât să poată fi eliminate în totalitate furturile sau risipa. Cu alte cuvinte, nu se poate realiza o informare relevantă la fiecare secundă.

iTrack oferă mai multe soluții pentru determinarea și măsurarea consumului de carburant:

Soluție*

Precizie

Cost echipament

Manoperă

Observații

Consum normat

*

*

consumul din cartea mașinii, editabil în Fișa vehiculului

Consum efectiv

**

***

se raportează combustibilul achiziționat (import alimentări) la numărul de kilometri parcurși

Consum FMS

***

*

**

consum preluat prin interfața FMS de la calculatorul de bord al vehiculului (doar pentru vehicule cu interfața FMS)

Consum CAN

***

***

**

consum preluat prin gateway CANbus – FMS de la calculatorul de bord al mașinii

Sondă nivel rezervor

****

***

****

consum obținut prin citirea nivelului de combustibil din rezervor

Debitmetru

*****

*****

*****

se măsoară direct consumul de combustibil

* Alegerea unei soluții de măsurare consum carburant se face în funcție de capabilitățile vehiculelor monitorizate. Recomandăm o analiză a parcului auto înainte de alegerea soluției.

Precizia ridicată determină costuri pe măsura, o soluție alternativă și mai puțin costisitoare la măsurarea consumului de combustibil fiind bușonul de rezervor cu senzor RFID:

  • permite identificarea cu exactitate a momentului și locului unde a fost deschis bușonul de la rezervor
  • împiedică furtul prin imposibilitatea introducerii de instalații artizanale (furtun, pompă)
  • permite alertarea șoferului imediat ce se umblă la rezervor

Monitorizarea consumului, împreună cu alte funcționalități ale aplicației (monitorizarea deplasărilor – durată, traseu, staționări, a stilului de condus, a șoferilor, a programului de lucru, a deschiderii bușonului de la rezervor) permit combaterea furtului (cu ajutorul sondelor de nivel, furtul poate fi chiar documentat) și realizarea de economii importante de combustibil.

iTrack oferă diverse variante prin care se poate optimiza consumul pe fiecare mașină și global la nivelul întregii flote:

 Rapoarte de consum

Prin integrarea datelor de pe magistrala CAN puteți ști în orice moment consumul instantaneu, total sau nivelul de combustibil. Rapoartele generate vă vor ajuta să decideți ce autovehicule sunt mai productive.

Rute eficiente, consum mai mic

Prin aplicația iTrack puteți planifica rutele cele mai eficiente, evita drumurile în construcție sau aglomerate și diminua timpii morți din trafic. Vehiculele vor parcurge distanțe mai scurte la viteze constante cu efecte vizibile de reducere a consumului.

Controlați consumul prin ținuta de drum

Depășirea limitei de viteză, subturarea sau supraturarea, rularea cu anvelope nepotrivite sau problemele tehnice greu detectabile pot crește consumul cu câțiva litri la suta de kilometri. Prin monitorizarea flotei puteți elimina complet aceste riscuri și puteți reduce considerabil consumul.

Pe lângă diminuarea consumului și a uzurilor, prin managementul comportamentului la volan asigurați siguranță și suport în trafic.