Un element important al managementului resurselor mobile îl reprezintă capacitatea de a ține cât mai bine legătura cu acestea.

Evenimente neprevăzute (întârzieri, neînțelegeri, modificări ale solicitărilor, greșeli de execuție, atitudini neconforme ale personalului) amenință atingerea scopurilor propuse. Acest fapt reclamă capacitatea de identificare rapidă a cauzelor problemelor apărute, dublată de posibilitatea unei intervenții rapide și eficace care să conducă la normalizarea situației.

Soluția gestionării active a activității flotei propune un instrument de monitorizare și comunicare bidirecțională. Acesta permite supravegherea deplasărilor în același timp în care are loc interacțiunea cu utilizatorul vehiculului. El poate primi mesaje, comenzi, rute și poate transmite, la rândul lui, mesaje și confirmări.

Practic, prin intermediul acestor funcționalități se poate realiza dispecerizarea activității. Dispecerul poate aloca eficient sarcini, identificând rapid vehiculele cu cel mai apropiat plasament în raport cu ținta propusă. Poate urmări realizarea sarcinii, fiind atenționat în timp util, prin alerte, de apariția unor evenimente nedorite (abateri de la traseu, întârzieri, blocaje etc). Și poate interveni la timp, adaptând sarcinile de lucru la situațiile nou create.