Optimizare avansată

Nivelele de planificare: Strategic, Tactic, Operațional

Operațiunile de transport și distribuție presupun o bună gestionare atât la nivel strategic, tactic cât și la nivel operațional. Fie că e vorba de redefinirea unei rețele de transport prin repoziționarea platformelor logistice și a depozitelor sau fie că ne referim la redimensionarea flotei pentru a face față volumelor viitoare sau la gestionarea volumelor zilnice ce trebuiesc livrate, planificarea operațională are un rol extrem de important și trebuie executată cât mai eficient.

Planificarea la nivel operațional

De cele mai multe ori planificarea operațiunilor zilnice și rutarea corespunzătoare presupun alocarea câtorva ore din programul dispecerilor și planificatorilor. Operatorii din distribuție aleg adesea să își livreze comenzile printr-o segmentare zonală a clienților. Astfel se crează rute fixe pentru fiecare zonă și se alocă un număr de șoferi pe acestea. Planificând în acest fel există intodeauna riscul de a aloca mai multe mașini pe o zonă unde comenzile sunt mai puține sau de a pierde din eficiență în livrările din zonele “graniță” dintre teritoriile predefinite. În acest fel planul pierde din flexibilitate și nu se adaptează la volumul zilnic de comenzi. Toate acestea se traduc în costuri ridicate, rigiditate în planificare, răspuns îngreunat la factori externi și deservire în afara termenelor agreate cu clienții.

Optimizarea operațională vine din planificarea dinamică ce se adaptează la condițiile și volumele zilnice. Pentru a putea încărca eficient, livra la timp și pentru a face față modificărilor operaționale ce pot apărea pe parcurs este nevoie de un grad foarte mare de procesare a informațiilor. Planificarea devine cu adevărat eficientă în momentul în care planificatorii și dispecerii beneficiază de suportul decizional al unei soluții informatice de planificare și optimizare.

Soluțiile AMCS sunt rezultatul unei experiențe de peste 30 de ani în optimizare și planificare pe diferite domenii:

  • Transport și distribuție
  • Retail
  • Gaze și Petrol
  • Colectarea și managementul deșeurilor
  • Materiale de construcții
  • Utilități

Cu ajutorul acestor soluții se poate executa planificarea la toate nivelurile: strategic, tactic, operațional. Adaptandu-se la diferite industrii cu probleme și nevoi specifice, AMCS oferă soluții ce pot gestiona momentele optime de aprovizionare a benzinăriilor, pot aloca și planifica dinamic echipele de intervenții sau de mentenanță, pot optimiza modalitatea de colectarea a deșeurilor sau felul în care magazinele își fac aprovizionarea.