Blog

Telematics – scurt istoric

Cuvântul „Telematics” reprezintă în esenţă livrarea informaţiei prin conexiuni între computere cu tehnologii wireless. Cel mai cunoscut şi recent instrument telematic include internetul şi GPS (Global Positioning Systems). Tehnologiile telematice evoluează în permanenţă şi se schimbă într-o dinamica rapidă prin adăugarea de noi caracteristici.

Dea lungul anilor am fost martori la mariajul dintre informatică şi telecomunicaţie pentru crearea soluţiilor telematice. Am fost martori la utilizarea soluţiilor telematice în diverse domenii, de la îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale până la reducerea impactului poluării autovehiculelor asupra mediului. A revoluţionat multe aspecte ale lumii actuale, spre exemplu schimbând modul în care sunt diagnosticaţi pacienţii din spitale sau contribuind la reducerea primelor de asigurare auto.

Telematica reprezintă totul în capabilibilitatea de a obţine informaţii despre vehicule. Totul, începând de la consumul de carburant până la vitezele de deplasare, se monitorizează prin sisteme telematice.

TahografDin punct de vedere istoric, prima soluţie telematică a fost utilizarea tahografului, cu mai bine de 60 de ani în urmă. Pentru a întelege soluţiile telematice, în primul rând trebuie să înţelegem ce reprezintă GPS

GPS_historyFără GPS nu ar fi fost posibil să avem soluţiile telematice actuale. Sistemul GPS, care foloseşte o reţea de sateliţi militari geostaţionari şi sisteme de comunicaţii la nivelul solului, a fost dezvoltat pentru navigaţie şi poziţionare de către departamentul apărării din SUA. A fost dezvoltat iniţial pentru a acoperi nevoia de a creşte comunicaţiile şi acurateţea informaţiilor specifice. Schimbînd specificul militar al aplicaţiei către domeniul civil, guvernul SUA a început să furnizeze semnalele de bază de la reţeaua de sateliţi în mod gratuit oriunde în lume şi a impus crearea de acorduri pentru utilizarea acestora în UE şi Japonia. În prezent sistemul GPS este tot sub controlul militar SUA şi a devenit un instrument indispensabil pentru servicii specifice în întreaga lume.

Deci, care ar fi marea diferenţă între „telematica” şi GPS? Se poate spune că ” telematica începe de unde se termină GPS”. Sistemul GPS doar furnizează date despre locaţie iar telematica analizează şi foloseste informaţiile prin comunicarea cu elemente din afara vehiculului. Acest lucru permite o gamă largă de servicii oferite prin intermediul soluţiilor telematice.

Piesele esenţiale ale acestui puzzle au fost ansamblate în anii 90 când GPS, GSM şi internetul au devenit un ansamblu unitar. Acest lucru a permis autovehiculelor să intre într-o nouă eră a conectivităţii. O dezvoltare majoră a telematicii a avut loc începând cu anul 1984 când Parlamentul European a lansat o rezoluţie de promovare a siguranţei rutiere. Studiile din anii ’80, privind utilizarea informaticii şi dezvoltarea telecomunicaţiilor au identificat noi aplicaţii pentru siguranţa rutieră.CORDIS_prog Prin aceste studii a fost lansat programul DRIVE Istoric CORDIS destinat identificării prin cercetare aplicată a soluţiilor privind creşterea siguranţei rutiere, creşterea eficienţei şi protejarea mediului.

Programul DRIVE a fost finalizat în 1992, iar în 1990 un alt program a fost lansat pentru telematică în sens general. În 1993 a fost semnat un tratat european de telematică la nivel de UE. Acest tratat permitea noi cercetări şi dezvoltări în domeniul telematicii împreună cu creşterea competitivităţii la scară globală a companiilor telematice, pentru o reţea mai performantă de logistică şi de transport. Cercetările telematicii au fost asiduu promovate de guverne pentru îmbunătăţirea managementului traficului şi armonizarea acestuia la nivelul UE. Au fost lansate proiecte pilot pentru a se asigura de capabilităţile tehnice ale soluţiilor telematice în noile viziuni. Programul continuă şi în prezent.

Câteva dintre reperele inovaţiilor tehnologice cheie în dezvoltarea soluţiilor telematice:

1998 – Primul hands free car gateway

2000 – Primul sistem GPS & GSM introdus în piaţă

2002 – Primul Bluetooth hands free voice gateway având caracteristici avansate de integrare voce

2003 – Primul telefon GSM cu Bluetooth

2007 – Prima integrare multimedia pe auto

2009 – Primul sistem de navigaţie complet integrat pe auto, utilizând sistem GSM

2010 – 3G multimedia car entertainment system

2011 – Introducere sistem pe bază Linux (Telematics and Infotainment)

 Compania iSYS Professional este prezentă pe piaţă telematică de câtiva ani, iar prin abordările şi soluţiile inovatoare işi doreşte să facă parte din istoria recentă din acest domeniu. Contactaţi-ne, pentru a beneficia şi dvs. de aceste soluţii!

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.