Blog

10 sfaturi pentru reducerea consumului de carburant

Motorul cu combustie internă există de mai bine de o sută de ani și reprezintă una dintre tehnologiile care a primit în permanență atenție, fiind într-un proces continuu de îmbunătățire.

Întrucât prețul combustibilului este în continuă creștere, posesorii de autoturisme care doresc să economisească pot încerca următoarele metode:
1. Planificarea drumurilor. Menține evidența drumurilor pe care le ai de făcut și încearcă să îndeplinești mai multe obiective deodată, astfel încât să micșorezi atât consumul de carburant, cât și timpul de deplasare. De semenea, alege traseul cu cele mai puține stopuri și cel mai scăzut trafic, mergând mai degrabă pe autostrăzi decât prin oraș.
2. Reducerea la minim a încărcăturii/a bagajelor. Fiecare 45 de kilograme în plus măresc consumul de combustibil cu 1-2%, așadar te poți debarasa de lucruri pe care nu le folosești frecvent.
3. Când alimentezi rezervorul, încearcă să-l umpli cel puțin până la jumătate și să-l menții plin până la un sfert, întrucât atunci când rezervorul este aproape gol, pompa de combustibil se află sub presiune.
4. Utilizați cruise control. În majoritatea cazurilor, utilizarea acestei funcții reduce consumul de carburant prin menținerea unei viteze constante.
5. Frâna și accelerația. Motoarele au cea mai crescută eficiență la un flux de aer mai ridicat (când se accelerează) și la rotații pe minut. La o mașină cu transmisie manuală, practică „schimbarea scurtă”, adică schimbarea, atunci când este posibil, la trepte de viteză superioare, sărind peste o viteză intermediară (de la viteza a treia la a cincea). Frânarea consumă energia de la combustibilul ars deja, iar accelerarea după frânare consumă mai mult combustibil decât conducerea la o viteză constantă.
6. Setează-ți pneurile la presiunea corespunzătoare, anvelopele umflate în mod corespunzător pot reduce consumul de combustibil cu până la 3%. Iarna se va verifica mai frecvent presiune în pneuri, lunar sau chiar săptămânal, întrucât atunci când anvelopele sunt reci, contracția termică scade și presiunea. Anumite stații de benzină au comnpresoare de aer automate care se opresc la un nivel predeterminat, iar valoarea recomandată a presiunii este cea dată de producător.
7. Verifică starea filtrului de aer de la motor. Inevitabil, un filtru murdar va reduce economia de carburant, de aceea este bine să eviți zonele cu foarte mult praf. Înlocuiește filtrul conform recomandărilor producătorului.
8. Folosește ulei sintetic pentru a economisi aproximativ 5% din combustibil. Extinderea intervalelor de schimb al uleiului poate fi dăunătoare pentru durata de viață a motorului, iar posibilitatea de economisire a carburantului dispare dacă uleiul este prea murdar. Dacă nu poți utiliza ulei sintetic, alege-l pe cel mai ușor posibil, 5W-30 mai degrabă decât 15W-50.
Dacă mașina ta are o transmisie automată cu overdrive, asigură-te ca activezi „overdrive”, cu excepția cazului în care tractezi remoric grele. Funcția overdrive este implicit activată pe „D” la majoritatea schimbătoarelor de viteză și ajută la economisirea combustibilului la viteză crescută, plasând motorul la un punct de lucru mai eficient.
9. Evită staționarea cu motorul aprins. De exemplu, pe timp de iarnă, încălzește motorul mașinii maxim 30 de secunde. Această perioadă de timp este suficientă pentru a te asigura că motorul este suficient încălzit pentru condus. Pe de altă parte, oprirea și pornirea prea frecventă a motorului pot conduce la uzura excesivă a electromotorului și a cablajelor.
10. Pe mașinile cu motor cu injecție, asigură-te că senzorii de oxigen, sistemul de emisii de la motoare și de control al emisiilor prin evaporare sunt în stare bună. De multe ori, led-ul „check engine” care apare la bord este un indiciu al faptului că există o problemă cu una dintre aceste componente. Un senzor de oxigen stricat poate crește consumul de combustibil cu până la 20%.

 

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.