Blog

Siguranță și suport în trafic

Managementul resurselor mobile înseamnă mult mai mult decât monitorizare prin GPS. Știm că operatorii de flote comerciale sunt într-o continuă căutare de modalități prin care să-și îmbunătățească controlul asupra acestora, o țintă de primă importanță fiind siguranța șoferilor și a vehiculelor.

Statisticile din ultimii ani arată că mai mult de 70% dintre toate accidentele rutiere sunt cauzate de factori umani. Comportamentul la volan joacă un rol esențial în implementarea și menținerea unor standarde de siguranță rutieră.

Pe piață există puține soluții de siguranță și suport în trafic pentru șofer și vehicul bazate pe managementul comportamentului șoferului. Expunem în cele ce urmează câteva aspecte lămuritoare.

Prin intermediul unui echipament performant se obține o imagine detaliată a stilului de condus. Cunoscând modul în care se comportă în trafic conducătorii auto pe care îi supervizează, managerul de flotă poate identifica la timp potențialele pericole la care aceștia se expun. Evidențierea constantă a componentelor agresive sau riscante ale stilului de condus și contorizarea frecvenței lor permite demararea unor măsuri complexe de consolidare a siguranței flotei. Beneficiind de capabilitățile deosebite ale echipamentului GPS (procesare date și generare scoring-uri și statistici în timp real), managerul de flotă poate interveni la timp pentru a preveni posibile accidente. Mai mult decât atât, poate asigura un ciclu continuu al prevenției prin inițierea și derularea unor programe și acțiuni de educare și training cu o certă finalitate pozitivă – creșterea scorului general de siguranță al flotei. Pot fi astfel amendate și eliminate comportamentele riscante prin configurarea și îmbunătățirea, pe termen lung, a stilului corect de condus.

Sunt generate statistici și analize fundamentate pe principii atent alese și consecvent aplicate: selecție inteligentă și calcul ponderat al manevrelor și evenimentelor detectate, configurabilitate parametri detecție și analiză, mecanisme logice de construire a scorurilor. Pe baza acestora sunt definite și monitorizate profile ale șoferilor, utilizate atât la clasificarea acestora pe categorii de risc cât și la evidențierea trendului de evoluție a scorului de siguranță al flotei.

Administrarea eficientă a riscurilor asociate comportamentului agresiv la volan determină și o reducere considerabilă a costurilor operaționale. Un stil de condus corespunzător poate determina, pe lângă economia substanțială de combustibil, o creștere a duratei de viață a pieselor auto cu până la 60%. Mai mult: poate fi calculat în permanență, pe lângă scoring-ul de siguranță, un scoring de eficiență a condusului, analizându-se prin algoritmi performanți economicitatea și componenta ecologică a deplasărilor efectuate (considerând ca relevante aspecte precum consumul de carburant, uzura pieselor, emisiile  de CO2 etc.). Se stimulează astfel o ținută de drum economică și prietenoasă cu mediul.

Este extraordinar faptul că echipamentele pot oferi feedback în timp real, atenționând inteligent șoferul în legătura cu intevalul de risc sau ineficiența în care se află. Managerul de flotă poate miza pe un asistent competent și eficace: feedback-ul continuu se constituie în timp într-o acțiune de coaching, iar în situațiile critice șoferul beneficiază de un timp de reacție suplimentar.

Atunci când sunt utilizate soluții performante de monitorizare și analiză a comportamentului la volan, siguranța și suportul în trafic devin elemente solide ale managementului performant al resurselor mobile ale organizației.

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.